Moordregatta

Aross, 2 oktober 2010, 7:30
De jeugdleden die meegaan naar de moordregatta verzamelen zich voor de Aross loods. De ene helft is gespannen, de andere helft slaapt nog, en weet niet meer waarom hij nou mee was gegaan. Als iedereen er is, moeten we eerst alle riggers verzamelen en in de auto’s leggen. Dit klinkt makkelijk, maar als je nog half slaapt, is het wat minder. Als alles in de auto’s ligt vertrekken we.
Voor de gesloten slagboom van Tor, 8:20
Als we aankomen bij TOR blijkt de slagboom gesloten te zijn. Daarom moeten we alles wat we meegenomen hebben meedragen over de weg, die trouwens best lang is, naar de plek waar onze boten liggen te wachten. Daar aangekomen beginnen we met opriggeren. Hier wordt weer duidelijk dat we nog niet helemaal wakker zijn, want pas na veel lastig denkwerk, krijgen we het voor elkaar om de riggers aan de goede kant eraan te schroeven. Tegen de tijd dat we klaar zijn, moeten Ernst en Joep, die in de eerste heat van twee kilometer meedoen, snel het water op om op te roeien. Als we de ‘De Vecht’ ook opgeriggerd hebben kunnen we doen wat we willen tot kwart voor tien. Ben, Laura, Anouk en Annebelle besluiten mee te fietsen. Hiervoor moeten ze eerst een omweg van tien minuten nemen (je kunt maar aan een kant meefietsen, en daarvoor moet je eerst een stuk terug naar een brug toe). De rest (Piet, Vincent, Jasper en Pepijn) blijven gewoon bij het clubhuis. Waar ze wat eten, wat praten, wat roeien in de boordroeibak en iets redelijk gênants meemaken dat wat te maken heeft met een dixie toilet. Na een tijdje komt de rest van de groep weer terug bij het clubhuis om de finish van Ernst en Joep te bekijken.
Dan is het de beurt van de acht. We leggen hem in het water, schroeven onze riemen vast, en we zijn weg. We beginnen met oproeien…
Bij de start van de 6,5 kilometer moordregatta, 11:37
Na een tijdlang oproeien zijn we er dan, de start. Iedereen is een beetje zenuwachtig. Ernst en Joep zijn mee gefietst, en zorgen nu voor wat afleiding (dans en muziek!). Ik controleer mijn bankje nog eens, want dat bleek eerder op het water fout te zitten omdat ‘iemand’(zijn naam begint met een V) het er verkeerd om op had gedaan. Het wordt steeds drukker. De Duitse boot naast ons begint naar een andere boot te roepen dat ze “number fiftzy tzoe” zijn. En allerlei stuur mannen beginnen kwade opmerkingen naar elkaar te maken.
Een tijd later krijgen we eindelijk het signaal om klaar te gaan liggen. ‘Nummer 45, begin maar met roeien’…’Door!’. We zijn gestart. Ernst en Joep fietsen naast ons mee. Bijna meteen hoor ik Pieters stem zachtjes door de speakers zeggen dat Ben maar rustig aan moet doen. Een paar halen later begint Vincent plotseling te backsplashen(2 plaatsen voor mij, dus ik werd nat). Later blijkt dat ze allebei last kregen van kramp.
Ondertussen gaat de race door. Voor we echt onderweg zijn worden we al ingehaald door de dames 8 van Beatrix. Een stuk later worden we ook nog ingehaald door een boot van de Laak. We roeien stug verder.

1000 meter voor de finish, 12:23
Ernst en Joep zijn op mysterieuze wijze verdwenen, ze fietsen in ieder geval niet meer langs ons. We zijn druk bezig met het inlopen op de boot voor ons (veteranenacht van TOR), als er een vier van achter komt. Hij komt snel op ons af. We zetten de eindsprint in. De laatste 200 meter, we liggen nog geen bootlengte voor. Het laatste stukje, we horen de toeter en we zijn over de streep, we “winnen” net van de boot die achter ons aan kwam. We leggen aan, tillen de boot snel uit het water, om plaats te maken voor de volgende en leggen die op de bokjes. We gaan omkleden en sommigen ook douchen. We gaan in de partytent zitten die aan het clubhuis van TOR vastgemaakt zit, en praten daar wat na. Het blijkt dat Pieter bij de start de timer van de Cox Box wel had gestart, maar hem vergeten was te stoppen bij de finish, waardoor we nog even in spanning moeten blijven, wachtend op onze tijd.
De partytent die aan het clubhuis van TOR is vastgemaakt, een lange, lange tijd later
Het ‘even’ duurt nu al erg lang. Zo lang dat iedereen zich verveelt. Gelukkig begint de prijsuitreiking onderhand. Alle mensen in onze acht krijgen een medaille, want we hebben gewonnen in onze categorie! Geen echte verrassing natuurlijk, we waren de enige in onze categorie, maar een medaille is altijd leuk. We hadden een tijd van 27.23. Helaas, wat minder snel als de veteranenboot van Aross, die een iets snellere tijd hadden, hoorden we later.
Jammer genoeg hebben Joep en Ernst geen medaille gewonnen, hun tegenstanders waren net wat sneller. Maar ze hadden toch een mooie tijd van 9.05
Hierna is het snel afgelopen. We zoeken onze bagage weer bij elkaar, lopen het stuk terug naar de auto’s verdelen ons en stappen in. Geschatte tijd van aankomst: 15:30
Aross, 16:08
We zijn er (eindelijk) we stonden in een file, waardoor we redelijk wat vertraging opliepen. Op Aross blijven een paar mensen nog even om na te praten, maar de meeste mensen gaan er vandoor. Ik persoonlijk werd afgezet bij de hockeyclub, en ben er daar in geslaagd om mijn mobieltje kwijt te raken. Een minder leuk einde van een geweldige dag.

Door Piet en Vincent

klik hier voor de foto’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>